Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2009

Μια πλούσια και γόνιμη συζήτηση

Επόμενες εκδηλώσεις στην Κρήτη
Ρέθυμνο: Σάββατο 14/2, 7:00 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο

Ιεράπετρα: Κυριακή 15/2, 5:00μ.μ. στην αίθουσα Επαγγελματοβιοτεχνών

(Εθν.Αντιστάσεως 34, δίπλα στο σινεμά "ΜΙΝΩΑ")


Την Πέμπτη 12/2/2009 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Πολύκεντρο του δήμου Ηρακλείου η εκδήλωση της Κομμουνιστικής Οργάνωσης Ελλάδος με ομιλητή το Νίκο Γαλάνη (μέλος της πολιτικής γραμματείας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.) και με θέμα: Δεκέμβρης 2008: οι μέρες του Αλέξη παράθυρο στο μέλλον. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των πανελλαδικών εκδηλώσεων της Κ.Ο.Ε. για τη νεανική εξέγερση του Δεκέμβρη και ακολούθησε η προβολή ντοκιμαντέρ για το Δεκέμβρη του 2008.
Την ομιλία, όπως και την προβολή του σχετικού ντοκιμαντέρ, παρακολούθησαν δεκάδες νέοι, μαθητές, φοιτητές αλλά και νέοι εργαζόμενοι, όπως επίσης και παλιοί αγωνιστές της αριστεράς. Η μαζική προσέλευση αλλά και η πλούσια συζήτηση που ακολούθησε δείχνουν τον έντονο προβληματισμό που υπάρχει σχετικά με το πώς θα μπλοκαριστεί η επίθεση που δέχονται νεολαία και εργαζόμενοι αλλά και την ανάγκη η κομμουνιστική αριστερά να αποτελέσει ένα διακριτικό και δυναμικό πόλο στην ελληνική κοινωνία.
Ο Δεκέμβρης του 2008, με αφορμή την εγκληματική εν ψυχρώ δολοφονία του 16χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, αποτέλεσε την πρώτη κοινωνική έκρηξη εν μέσω κρίσης. Μία αυθόρμητη κοινωνική έκρηξη που χαρακτηρίσθηκε ως ένα ποτάμι οργής. Οργής των μαθητών, των φοιτητών, των νέων εργαζομένων αλλά και ανέργων, της γενιάς των 700 ευρώ, των μεταναστών για το μέλλον που συστηματικά τους ετοιμάστηκε τη τελευταία τουλάχιστον 15ετία. Ένα μέλλον, που στη καλύτερη περίπτωση χαρακτηρίζεται αβέβαιο, γεμάτο αδιέξοδα και χωρίς καμία ελπίδα για μια ζωή καλύτερη έστω από την αντίστοιχη της προηγούμενης γενιάς.
Η κρίση που ήδη βιώνουμε δεν αποτελεί μια μόνο οικονομική κρίση. Αποτελεί μια οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση η οποία φαίνεται να δημιουργεί το έδαφος για ριζικές αλλαγές στη διεθνή κοινότητα, αλλά και στην Ελλάδα ειδικά. Η έκρηξη των νέων ήταν μόνο η αρχή. Ακολούθησαν οι αγροτικές κινητοποιήσεις, οι κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση των δημόσιων χώρων της Κυψέλης, το κίνημα συμπαράστασης στη Κ. Κούνεβα. Η αντίδραση της κυβέρνησης είναι πανομοιότυπη: ΜΑΤ, δακρυγόνα, συλλήψεις, προσπάθεια να σπιλωθεί ο αγώνας τους.
Φαίνεται πως ο Δεκέμβρης ήταν μόνο η αρχή. Πως εισερχόμαστε σε μία περίοδο κοινωνικών αναταραχών, μία περίοδο αμφισβήτησης, μία περίοδο που η διάθεση για αγώνα γεμίζει όλο και περισσότερο κόσμο, που όλο και περισσότεροι άνθρωποι αντιλαμβάνονται πως οι συλλογικές διεκδικήσεις και αντιστάσεις θα απομακρύνουν τις επιπτώσεις τις κρίσεις από τις πλάτες του εργαζόμενου λαού.
Καθήκον της αριστεράς και ειδικά της κομμουνιστικής είναι να σταθεί στο πλάι των καταπιεζόμενων – αυτών που καλούνται να πληρώσουν ξανά τη νύφη - και να προβάλλει τις αξίες του αγώνα, της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης, της οργάνωσης καθώς και της πάλης για μία πιο δίκαιη κοινωνία, το σοσιαλισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: