Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2009

Από τις χθεσινές κινητοποιήσεις αγροτών στα Χανιά

Από χθές το πρωί, όταν έγινε γνωστή η επίθεση των ΜΑΤ στους αγρότες στο λιμάνι του Πειραιά, στην πόλη των Χανίων δημιουργήθηκε ιδιαίτερη ένταση. Το πρωί πραγματοποιήθηκε αυθόρμητη πορεία στο κέντρο της πόλης, ενώ συνεχίστηκε και μαζικοποιήθηκε ο αποκλεισμός του κτιρίου της εφορίας, το οποίο λειτουργεί και ως κέντρο συντονισμού του αγώνα των αγροτών.

Το απόγευμα έγινε μεγάλη συγκέντρωση σχεδόν 3000 ατόμων στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς που καλέστηκε από όλους τους μαζικούς φορείς του νομού και πολιτικές και κοινωνικές κινήσεις και οργανώσεις. Συμμετείχαν αγρότες που είχαν κατέβει μαζικά από τα γύρω χωριά και μεγάλος αριθμός Χανιωτών που δήλωσαν με τον τρόπο αυτό την συμπαράστασή τους στον δίκαιο αγώνα των αγροτών και καταδίκασαν την βάρβαρη καταστολή στον Πειραιά. Όλοι οι δήμοι του νομού –εκτός από τον δήμο Χανίων– είχαν κλείσει σε ένδειξη συμπαράστασης ενώ δεκάδες ήταν και τα ψηφίσματα συμπαράστασης από επαγγελματικούς συλλόγους, μαζικούς φορείς και κινήσεις.
Σχετική ένταση δημιουργήθηκε όταν κάποιοι από τους αγροτοσυνδικαλιστές προσπάθησαν με διάφορες δικαιολογίες να αποτρέψουν τον κόσμο από το να πορευτεί στους δρόμους της πόλης. Μετά από 2 ώρες, αφού είδαν ότι ο κόσμος δεν διαλυόταν αναγκάστηκαν να υποκύψουν κάτω από την πίεση της πλειοψηφίας των αγροτών και να προχωρήσουν σε πορεία, όχι προς την κλειστή νομαρχία όπως αρχικά ήθελαν, αλλά στο σύνηθες δρομολόγιο που ακολουθούν οι πορείες στην πόλη που περνάει και έξω από το πολιτικό γραφείο του αναπληρωτή υπουργού εσωτερικών Χ. Μαρκογιαννάκη.
Παρά τις κινδυνολογίες ότι η πόλη «στρατοκρατείται», «θα γίνουν επεισόδια» κλπ, η πορεία –μαζικότατη και με ιδιαίτερη πυκνότητα, ένταση και παλμό– ολοκληρώθηκε χωρίς επεισόδια. Δυνάμεις των ΜΑΤ που βρίσκονταν κοντά στο πολιτικό γραφείο του κ. Μαρκογιαννάκη –η εμφάνιση τέτοιων δυνάμεων στην πόλη των Χανίων δεν αποτελούσε σύνηθες φαινόμενο πριν το κίνημα του Δεκέμβρη – υποχώρησαν μπροστά στην οργή των συγκεντρωμένων.

Σήμερα νωρίς το πρωί οι αγρότες απέκλεισαν ξανά την εφορία Χανίων, ενώ ο αποκλεισμός επεκτάθηκε και στο κτίριο της τράπεζας της Ελλάδας. Κλειστοί εξακολουθούν να είναι όλοι οι δήμοι του νομού εκτός από το δήμο Χανίων μετά από απόφαση της ΤΕΔΚ, ενώ σε ένδειξη συμπαράστασης κλειστά έμειναν για τέσσερις ώρες το πρωί τα βενζινάδικα της πόλης και τις μεσημεριανές ώρες θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας τα ταξί.
Από εχθές το βράδυ κλειστή είναι και η εθνική οδός Χανίων Ρεθύμνου στο όριο των δύο νομών από Ρεθυμνιώτες και Χανιώτες αγρότες.

Ανακοίνωση αγροτών από την κατειλημμένη εφορία: «...Οι μάσκες έπεσαν! Η «κυβέρνηση» των μεσαζόντων έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο! Καταγγέλλουμε την απροκάλυπτη και βίαιη επίθεση των ΜΑΤ με δακρυγόνα στους Κρήτες αγρότες που διαδηλώνουν στον Πειραιά. Αυτή τη στιγμή το λιμάνι του Πειραιά δεν λειτουργεί με ευθύνη της «κυβέρνησης». Χιλιάδες αγρότες κι αλληλέγγυοι το έχουν αποκλείσει! Ο ιδρώτας του αγρότη, του εργάτη του μεροκαματιάρη, γίνεται χημικά, πλαστικές σφαίρες και χειροπέδες, εναντίον του φορολογούμενου πολίτη. Καταδικάστε έντονα αυτή την τακτική και την πολιτική της μιζέριας για τον παραγωγό και του πλούτου για τον μεσίτη...».

Δεν υπάρχουν σχόλια: