Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2008

Από τις εκδόσεις Α/συνέχεια

Δύο νέες εκδόσεις παρουσίασαν αυτές τις μέρες οι εκδόσεις Α/συνέχεια.

Όπως κάθε χρόνο κυκλοφόρησαν το ετήσιο θεματικό ημερολόγιο που φέτος είναι αφιερωμένο σε γνωστές ή λιγότερο γνωστές παροιμίες, χρήσιμες για τους προοδευτικούς ανθρώπους, για την Αριστερά. Παροιμίες που συνοδεύονται από μικρά σχόλια, που είτε από την καλή, είτε από την ανάποδη, προβληματίζουν σε σχέση με τις σημερινές συνθήκες ζωής και δράσης.
Το ημερολόγιο περιλαμβάνει ακόμα ένα πολύ ενδιαφέρον κείμενο του Βασίλη Δαλκαβούκη, λέκτορα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας, σχετικά με τις παροιμίες, ως τμήμα του λαϊκού πολιτισμού.
Η εικονογράφηση του 80σέλιδου ημερολογίου που όπως κάθε χρόνο περιλαμβάνει και χρήσιμες καθημερινές πληροφορίες (χρήσιμα τηλέφωνα, ατζέντα κλπ) έχει γίνει από τον Ζαχαρία Ψαράκη, ενώ η τιμή του είναι στα 12 ευρώ.

Το δεύτερο βιβλίο που εντάσσεται στη σειρά "Σύγχρονος Κόσμος" των εκδόσεων είναι του οικονομολόγου Ρέιμοντ Λότα (ιστορικό στέλεχος του Επαναστατικού Κομμουνιστικού Κόμματος των ΗΠΑ) και έχει τίτλο "Κρίση και ανατροπές συσχετισμών" και υπότιτλο Παγκόσμια οικονομία και μεγάλες δυνάμεις. Μπροστά στο νέο οξύ επεισόδιο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, που χτυπά πλέον την καρδιά του συστήματος, στόχος της έκδοσης είναι να συμβάλλει στην προσπάθεια να κατανοηθούν και να ερμηνευθούν σημαντικές εξελίξεις της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης στην ιστορία του καπιταλισμού.
Είναι η όξυνση της κρίσης αποτέλεσμα των «ακροτήτων ορισμένων παικτών που λειτούργησαν ανεύθυνα»; Οφείλονται τα πολλαπλασιαζόμενα ανά την υφήλιο θερμά πολεμικά επεισόδια στο θυμικό και τα καπρίτσια κάποιων «νεοψυχροπολεμικών ηγετών»; Όταν τέτοιες απόψεις ανερυθρίαστα παρουσιάζονται διεθνώς ως τάχα έγκυρες ερμηνείες των όσων ζούμε, έχουμε περισσότερο από ποτέ ανάγκη το οξυγόνο που προσφέρει ένας μαρξιστής διανοούμενος εκτός των επίσημων ακαδημαϊκών και μιντιακών κυκλωμάτων – ιδίως όταν, όπως στην περίπτωση του Ρέιμοντ Λότα, μελετά την πραγματικότητα με διεισδυτικό βλέμμα και ανιχνεύει τις μελλοντικές τάσεις χωρίς να «κλείνει» τη συζήτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: