Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2008

Ανοίγει ο φάκελος για τη μονή Τοπλού

Της Φωτεινης Καλλιρη
Από την "Καθημερινή"
Πριν από περίπου δύο μήνες ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγoυ «ενέταξε» στην πολιτική ατζέντα την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, με τη δικαστική διερεύνηση του σκανδάλου των ανταλλαγών δημοσίων εκτάσεων. Επακολούθησε ντόμινο εξελίξεων που κορυφώθηκε με τις παραιτήσεις υπουργών και τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής στη Βουλή για τη διερεύνηση των ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων. Την προηγούμενη Πέμπτη ο κ. Γ. Σανιδάς άνοιξε μια άλλη υπόθεση, με αποχρώσες ενδείξεις κοινών χαρακτηριστικών με τη Μονή Βατοπεδίου. Πώς περιήλθε στη Μονή Τοπλού «φιλέτο» 26.000 στρεμμάτων, με συνέπεια να ζημιωθεί το Δημόσιο με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ; Είναι το ερώτημα που απασχολεί πλέον τη Δικαιοσύνη. Είναι πολλοί εκείνοι που εκτιμούν ότι ανοίγει πάλι ο Ασκός του Αιόλου... Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, αυτή τη φορά, ευθέως κάνει λόγο, όχι μόνο για κρατικούς λειτουργούς, αλλά και για βουλευτές, οι οποίοι εμφανίζονταν να διάκεινται ευμενώς προς τα συμφέροντα της Μονής Τοπλού.
Tις σκανδαλώδεις μεθοδεύσεις και τις αδιαφανείς διαδικασίες στα επενδυτικά σχέδια της Μονής Τοπλού και του ιδρύματος «Παναγία η Ακρωτηριανή» στην Κρήτη, είχε καταγγείλει με αναφορά-υπόμνημά του προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου,ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος. Σημείο αιχμής οι «ιερές» συμφωνίες και τα συμβόλαια της μονής με αγγλική εταιρεία, η οποία θα κτίσει ξενοδοχεία και γήπεδα γκολφ δίπλα στο Φοινικόδασος, στο Βάι. Επιπλέον, γίνεται λόγος για νέα στοιχεία, από τα οποία προκύπτουν ενδείξεις αδιαφάνειας και διαφθοράς, αλλά και ευθύνες κρατικών οργάνων στην υπόθεση.
Με την υπόθεση είχε ασχοληθεί στο παρελθόν η Δικαιοσύνη, εκδίδοντας απόφαση που είχε δώσει την κυριότητα της δημόσιας γης στη Μονή Τοπλού. Το ιστορικό των διεκδικήσεων, των συμφωνιών και των σχεδίων για τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή ξετυλίγεται στην παραγγελία του κ. Σανιδά. Προκειται για την εκμετάλλευση έκτασης 26.000 στρεμμάτων γνωστής ως Κάβο Σίδερο, που βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο της Κρήτης στον νομό Λασιθίου και υπήρξε αντικείμενο διεκδίκησης από το ελληνικό Δημόσιο και τη Μονή Τοπλού. Η έκταση έχει μεταβιβαστεί από τη Μονή Τοπλού προς το κοινωφελές ίδρυμα «Παναγία Ακρωτηριανή» που συνέστησε η ίδια η Μονή και στη συνέχεια με διαδικασίες προδήλως αδιαφανείς, παραχωρήθηκε προς εκμετάλλευση για 80 χρόνια στην αγγλική εταιρεία Loyalward Limited (τώρα Minoan Group)
Είναι αξιοσημείωτο ότι την ίδια ώρα που η μονή προχωρούσε στην κατάρτιση προσυμφώνου με την αγγλική εταιρεία (17.4.1995), εκκρεμούσε στο Εφετείο Χανίων προσφυγή της για να της αναγνωριστεί η κυριότητα 30.000 στρεμμάτων. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα του Α.Π., τα κτήματα που είχε στην κυριότητά της η Μονή με βάση τον νόμο 3345/1925 δεν πρέπει να υπερέβαιναν τα 3.000 στρέμματα. Σε περίπτωση που αποδειχθεί η απάτη εις βάρος του Δημοσίου, τινάζεται στον αέρα και η σύμβαση με την αγγλική εταιρεία.
H έκταση αυτή, με 28 χιλιόμετρα ακτογραμμή, είναι γεμάτη με κηρυγμένους και ακήρυχτους αρχαιολογικούς χώρους όλων των εποχών (σημαντικότερη από αυτούς η αρχαία Ιτανος) και περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και ενδιαφέροντος με σημαντικότερο το Φοινικόδασος Βάι και τις παρακείμενες σε αυτό παραλίες. Το μεγαλύτερο μέρος της είναι ενταγμένο στο δίκτυο Natura.
Με την παραγγελία του προς την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Κρήτης, Βασιλική Θεοδώρου, ο κ. Σανιδάς ζητεί να ερευνηθεί εάν έχουν διαπραχθεί τέσσερα κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα, με βασικό της απάτης εις βάρος του Δημοσίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: