Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Maydays Festival 2013


 Η Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας (ΚΟΕ) σας καλεί για 6η συνεχόμενη χρονιά στο φεστιβάλ Maydays (delayed) με τίτλο: «Θα μείνουμε εδώ! Έχουμε μία χώρα ν’αλλάξουμε!». Στις 14 & 15 Ιουνίου, στο πάρκο Γεωργιάδη θα φιλοξενηθεί πλήθος πολιτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, που για μια ακόμη φορά προσδοκούμε να συμβάλουν στη δύσκολη αλλά και πλούσια συγκυρία για το λαό και τη χώρα.
Το φεστιβάλ Maydays αποτελεί σημείο αναφοράς τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκρήτιο επίπεδο, καθιερώνοντας ένα πολιτικό-πολιτιστικό γεγονός στο νησί. Κάθε χρόνο το πρόγραμμα του διημέρου εμπλουτίζεται, καθώς διοργανώνονται εκδηλώσεις – συζητήσεις που πραγματεύονται καίρια και σημαντικά ζητήματα της εκάστοτε περιόδου ( π.χ. Πλατείες, διεθνή και τοπικά κινήματα κλπ). Σε πολιτιστικό επίπεδο το φεστιβάλ κάθε χρόνο ζωντανεύει το πάρκο Γεωργιάδη με συναυλίες, χορό, προβολές ντοκιμαντέρ, εκθέσεις βιβλίων κλπ, ενώ ονόματα όπως ο Ψαραντώνης, οι Χαΐνηδες, οι Cabaret Balkan, οι Coza Mostra έχουν περάσει από τη μουσική σκηνή του φεστιβάλ.
Σήμερα σε μια εποχή που η εξαθλίωση, η ανεργία και η μετανάστευση της νεολαίας φτάνουν σε τρομακτικά ποσοστά, επιδιώκουμε το φετινό φεστιβάλ να αναδείξει και να επεξεργαστεί τη δυνατότητα διεξόδου της χώρας από την καταστροφική πολιτική των Μνημονίων και της Τρόικας καθώς και τον ιδιαίτερο ρόλο της κοινωνίας και της νεολαίας στη δημιουργία ενός πολιτικού ρεύματος για την ανοικοδόμηση της χώρας. Η ανάταση της χώρας και η ύπαρξη μιας μετάβασης σε μία άλλη Ελλάδα είναι υπόθεση όλων μας!

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14/6
Την Παρασκευή 14/6 στις 20:00 θα πραγματοποιηθεί η κεντρική πολιτική εκδήλωση της πρώτης μέρας του φεστιβάλ με τίτλο: «Ελλάδα, μια χώρα σε μετάβαση. Αναγκαίο ένα πολιτικό ρεύμα διεξόδου. Ποιος ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ;». Η εκδήλωση αυτή θα αποτελείται από ένα τριμελές πάνελ με τους εξής ομιλητές:
Δημήτρης Βίτσας, γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ
Λουκάς Αξελός, συγγραφέας και διευθυντής του περιοδικού «Τετράδια», μέλος της συντονιστικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ
Μανόλης Μούστος, μέλος ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ
Οι ομιλητές θα προσπαθήσουν να περιγράψουν την ανάγκη δημιουργίας ενός πολιτικού ρεύματος διεξόδου ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη στήριξη της μετάβασης της χώρας και του λαού σε ένα μετατροϊκανό τοπίο. Επίσης, θα συζητηθεί ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ σε μία κατεύθυνση ανατροπής και διεξόδου, οδεύοντας και προς το ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούλιο.
Όσον αφορά στο πολιτιστικό σκέλος της πρώτης μέρας, την Παρασκευή στο χώρο του φεστιβάλ θα διεξαχθεί συναυλία με παραδοσιακά συγκροτήματα και πιο συγκεκριμένα με την παρέα των Βασίλη Χατζημακρή, Γιώργη Σταυρακάκη, Γιάννη Σωμαρά, Μηνά Σπανάκη, με το Γιώργο Μανωλάκη και το συγκρότημά του και το συγκρότημα «Γέρανος».
Ο Γιώργος (ή Γιώργης) Μανωλάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1982. Παίζει λαούτο από τα εννιά του χρόνια έχοντας δάσκαλό του τον πατέρα του, έναν από τους καλύτερους λαουτιέρηδες στην Κρήτη. Στα δεκατέσσερά του άρχισε να ασχολείται με το μπουζούκι, έχοντας δάσκαλό του τον Ανδρέα Στεφανάκη, μουσικό που διέπρεψε στην Αμερική αλλά και στην Ελλάδα. Δασκαλός του υπήρξε επίσης ο Ιωσήφ Κέρπελης ο οποίος έπαιζε μπουζούκι στις ορχήστρες του Τσιτσάνη και του Παπαϊωάννου. Εκτός από λαούτο και μπουζούκι παίζει επίσης μαντολίνο, τζουρά, μπαγλαμά και κιθάρα. Όλα αυτά τα χρόνια ζει και εργάζεται ως μουσικός στην Κρήτη. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν είναι και τόσο γνωστός στο ευρύ κοινό. Σημείο στην καριέρα του αποτελεί και η συμμετοχή στο συγκρότημα Χαΐνηδες με το οποίο ηχογράφησε τους δίσκους " Ο Γητευτής και το Δρακοδόντι " ( 2cd - 2005 ) και " Ο Καραγκιόζης στην Γιουροβίζιον " ( 2007 ).
Μπορεί ο Γέρανος να είναι ο αρχαίος ελληνικός χορός που φαίνεται ότι χόρεψε ο Θησέας φεύγοντας από την Κρήτη, ωστόσο αυτός ο χορός ενέπνευσε και μία ομάδα νέων ανθρώπων που δημιούργησε ένα συγκρότημα που προσεγγίζει με τρόπο διαφορετικό την παραδοσιακή μουσική. Ο λόγος για το συγκρότημα Γέρανος που με τα τραγούδια του κάνει βόλτα στο Αιγαίο.
Μια λύρα, ένα μπουλγαρί, ένα λαούτο, πνευστά και νυκτά όργανα συμπληρώνουν την μελωδία. Ο ήχος φεύγει από την Κρήτη, "δένει" για λίγο στα παράλια της Μικρασίας, πιάνει Κυκλάδες και Δωδεκάνησα...

ΣΑΒΒΑΤΟ 15/6
Το Σάββατο στις 20:00 θα πραγματοποιηθεί συνέλευση νεολαίας στο χώρο του φεστιβάλ με τίτλο: «Το μέλλον στα χέρια μας! Θα μείνουμε εδώ για Δημοκρατία –Ανεξαρτησία-Αξιοπρέπεια ».
Στόχος της συζήτησης αυτής είναι η επεξεργασία του ρόλου του πιο ενεργού κομματιού της κοινωνίας, της νεολαίας δηλαδή, στη διέξοδο της χώρας, σε μία κατεύθυνση παραγωγικής ανασυγκρότησης αυτού του τόπου. Με συμμετοχές από ομάδες, συλλογικότητες από όλη την Κρήτη, θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε πως υπάρχει και άλλος δρόμος για τη νέα γενιά, πέρα από αυτόν της μετανάστευσης. Ένας δρόμος ανατροπής για τη δημοκρατία, την αξιοπρέπεια και την ανεξαρτησία.
Μετά το πέρας της συνέλευσης νεολαίας θα ακολουθήσουν συναυλίες από μαθητικά συγκροτήματα και αργότερα θα εμφανιστούν στη μουσική σκηνή του φεστιβάλ οι Belleville και οι Baildsa. Τη λήξη των συναυλιών θα ακολουθήσει μουσική από DJ μέχρι αργά.
Οι Belleville Γεννήθηκαν στις αρχές του 2011. Έμπνευση τους φυσικά αποτέλεσε η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Sylvain Chomet, les Triplettes de Belleville. Τον Μάρτιο του 2011 ξεκινούν τις Live εμφανίσεις τους με πρώτο live στο Booze, ακολούθησε η συμμετοχή τους στο project RETROPOLIS με τη διασκευή του κομματιού "Κάτι με τραβά κοντά σου" -Σουγιούλ Γαϊτάνου ερμηνευμένο από τη Σοφία Βέμπο- και στη συνέχει άλλες δύο εμφανίσεις στο ΑΜΝΗΣΙΑ και στο Dizzy Miles. Μετά από κάποιες αλλαγές στη σύνθεση τους το ίδιο καλοκαίρι, οι Belleville συνεχίζουν τις live εμφανίσεις τους με ανανεωμένη διάθεση και κομμάτια καθώς και οπτικό υλικό. Σας περιμένουν να αναβιώσετε την εποχή που οι πέρλες, τα πούπουλα, οι ζαρτιέρες και τα τσιγάρα κολλημένα στο στόμα ήταν τρόπος ζωής και η νύχτα είχε άλλο χρώμα...

Baildsa: Εκ Θεσσαλονίκης ορμώμενοι, αλωνίζουν την Ελλάδα και τα Βαλκάνια, ενώνοντας μουσικές, ήχους και παραδόσεις. Με ένα όραμα. Τα Ηνωμένα Έθνη Βαλκανίων, ή αλλιώς, U.S.B. (United States of Balkans). Έτσι αποκαλείται και η πρώτη ολοκληρωμένη, δισκογραφική τους δουλειά. Το όνομα προκύπτει από την τουρκικής προεύλευσης λέξη bayılmak (= λυποθυμώ), το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως στα χωριά των βαλκανίων και με παρεμφερείς σημασίες όπως αγανάκτσα, μπούχτσα κτλ. Η αρχική ιδέα προήλθε το 2007 από τον Θάνο και Γιάννη Γκουντάνο, σύντομα συγκροτήθηκε το γκρουπ και ένα χρόνο μετά ξεκίνησαν οι πρώτες συναυλίες. Από τότε οι Baildsa εμφανίζονται με μανία σε φεστιβάλ, μουσικές σκηνές, μπαρ, στέκια, δρόμους με περίσσια ενέργεια και δύναμη, δίχως δόντια. Το ύφος της μπάντας τροποποιήθηκε σταδιακά μπολιάζοντας με νέα στοιχεία ska, reggae, rap το ήδη υπάρχον βαλκανικό γυφτοπάνκ υπόβαθρο.

Οικονομική Ενίσχυση: 3€
 
Εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής του Maydays (delayed)
Ηράκλειο, 28/5/2013
Επικοινωνία:Αντώνης(6975107477)
Ισμήνη (6988069597)
e-mail: maydays.ira@gmail.com

Facebook Page: MaydaysFestival

Δεν υπάρχουν σχόλια: