Πέμπτη 16 Απριλίου 2009

Συνέντευξη τύπου των Επιτροπών Ακρίβεια-STOP στο Ηράκλειο

«Στοπ» στις ανεξέλεγκτες αυξήσεις προϊόντων επιχειρούν να βάλουν οι Επιτροπές κατά της ακρίβειας, οι οποίες οργανώνουν τη δράση τους και στην Κρήτη, μέσω συγκεκριμένων ενεργειών.

Οι Επιτροπές, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν χθες, τόνισαν πως στους άμεσους στόχους τους, είναι η συσπείρωση πολιτών και όλων των εμπλεκόμενων φορέων γύρω από μια κοινή πρωτοβουλία, η οποία θα σχετίζεται με τον περιορισμό της αισχροκέρδειας και των ανεξέλεγκτων αυξήσεων στην αγορά.

Οι εκπρόσωποι των Επιτροπών παράλληλα, υπογράμμισαν το γεγονός πως υπάρχουν σοβαρότατες ελλείψεις σε επίπεδο φορέων, αναφορικά με τον έλεγχο της ακρίβειας, ενώ υποστήριξαν πως στην δεδομένη συγκυρία, περισσότερο από ποτέ, η κυβέρνηση οφείλει να λάβει μέτρα, όχι που θα δυσχεραίνουν τους πολίτες, αλλά θα τους προστατεύουν ουσιωδώς και θα κατανοούν την ιδιαίτερη μειωμένη αγοραστική τους δύναμη.

Χαρακτηριστικό ήταν το παράδειγμα πρότασης, σύμφωνα με το οποίο η φορολόγηση των εισοδημάτων θα πρέπει να διαφοροποιείται, όχι μόνο σε κεντρικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο δήμων.

Καύσιμα
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο πλαίσιο της χθεσινής συνέντευξης Τύπου, στο θέμα των καυσίμων και των αρκετά ακριβών τιμών που επικρατούν στην Κρήτη. Τα μέλη των Επιτροπών κατά της Ακρίβειας, επεσήμαναν το γεγονός πως με βάση την τιμή του πετρελαίου Brend, η τιμή λίτρου της αμόλυβδης βενζίνης στην χονδρική δεν θα έπρεπε να ξεπερνάει τα 20 λεπτά. Παράλληλα υποστήριξαν πως αντί για αυτό, οι τιμές σε ολόκληρη την Ελλάδα είναι πολύ υψηλότερες, υπογραμμίζοντας το γεγονός πως στην Κρήτη οι τιμές βρίσκονται σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα.

Παραθέτοντας μάλιστα στοιχεία τα μέλη των Επιτροπών, τόνισαν πως ο μέσος όρος τιμών σε πρατήρια βενζίνης σε ολόκληρη την Κρήτη, σύμφωνα με συγκεκριμένους ελέγχους, βρίσκεται πολύ κοντά στο 1 ευρώ ανά λίτρο, τη στιγμή που το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοινώνει ως επίσημη μέση τιμή αμόλυβδης για την Ελλάδα τα 0, 915 λεπτά.

“Σε κάθε περίπτωση οι αποκλίσεις μεταξύ των τιμών της Κρήτης και εκείνων στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας δεν δικαιολογούνται. Στην τελευταία τιμοληψία που έγινε την περασμένη εβδομάδα με τον πανελλαδικό μέσο όρο να βρίσκεται στα 90 λεπτά και την τιμή στην Αττική στα 89 λεπτά, στην Κρήτη οι τιμές κυμάνθηκαν από τα 98 έως τα 1,02 λεπτά το λίτρο” τονίζεται σε ανακοίνωση των Επιτροπών.

Τι διεκδικούν
Έξι είναι οι βασικές διεκδικήσεις των Επιτροπών κατά της Ακρίβειας σε πανελλαδικό επίπεδο. Συγκεκριμένα οι Επιτροπές διεκδικούν ενίσχυση του λαϊκού εισοδήματος, έλεγχο στις τιμές των προϊόντων, έλεγχο στους τραπεζίτες, σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων δημοσίων οργανισμών, πάγωμα αυξήσεων στα κρατικά τιμολόγια και δικαιότερη φορολογία.

Εξειδικεύοντας τις διεκδικήσεις τους, οι Επιτροπές κατά της Ακρίβειας κάνουν λόγο μεταξύ άλλων, για κατώτερο μισθό στα 1400 ευρώ, για διατίμηση προϊόντων, σταμάτημα όλων των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και αύξηση φορολόγησης του μεγάλου κεφαλαίου και της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Δήμοι-ΟΤΑ
Σε οχτώ κατηγορίες ομαδοποιούνται οι διεκδικήσεις των Επιτροπών κατά της Ακρίβειας αναφορικά με τους δήμους και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Συγκεκριμένα οι Επιτροπές ζητούν:

1. Να θεσπιστεί κλίμακα δημοτικών τελών που να προβλέπει μεταξύ άλλων, διαφοροποιημένες κατηγορίες για μεγάλες επιχειρήσεις, τράπεζες, μετανάστες, χαμηλόμισθους.

2. Απαλλαγή από δημοτικά τέλη και φόρους όσων είναι μακροχρόνια άνεργοι ή αμείβονται με χαμηλούς μισθούς και συντάξεις , με ταυτόχρονη δημιουργία ταμείου κοινωνικής αλληλεγγύης.

3. Πρωτοβουλίες για την οργάνωση των ανέργων σε επιτροπές διεκδίκησης.

4. Ο χρόνος ανεργίας και η οικονομική κατάσταση να αποτελεί προβάδισμα στα κριτήρια για πρόσληψη σε υπηρεσίες του Δήμου.

5. Εξάληψη των αστέγων μέσω προγράμματος λαϊκής κατοικίας μέσω , φτιάξιμο και εκμετάλλευση των εγκαταλελειμμένων κτηρίων από το δήμο για δωρεάν στέγαση , παρέμβαση για την συγκράτηση των ενοικίων και την επιδότηση τους.

6. Γραφείο προστασίας καταναλωτή όπου θα συγκεντρώνονται όλες οι καταγγελίες για την αυθαιρεσία της αγοράς και ειδικό έντυπο ενημέρωσης των δημοτών.

7. Καμιά διευκόλυνση σε πολυεθνικές που θα επιδιώξουν να αναπτύξουν μεγαθήρια εμπορικά κέντρα στην πόλη.

8. Να καταργηθούν τα τροφεία στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.
Του Γιάννη Ζωράκη από www.patris.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: