Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2009

Ο Αγώνας των αγροτών είναι δίκαιος

Πρέπει να στηριχτεί και να συνεχιστεί

Η Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας χαιρετίζει και στηρίζει τις μαζικές κινητοποιήσεις των αγροτών της Κρήτης και τις αγωνιστικές μορφές διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων τους (μπλόκα, κλείσιμο αεροδρομίου).

Ο αγροτικός κόσμος είναι ένα καζάνι που βράζει γιατί η κατάσταση της αγροτικής οικονομίας της Κρήτης βρίσκεται στο έσχατο σημείο. Το μεγάλο κόστος παραγωγής, η υπερχρέωση των παραγωγών στις τράπεζες, οι χαμηλές τιμές διάθεσης των προϊόντων, έχουν οδηγήσει τους μικρούς και μικρομεσαίους παραγωγούς σε απόγνωση, η ενδοχώρα του νησιού ερημώνει και τα φαινόμενα εγκατάλειψης, απογοήτευσης και διάλυσης του κοινωνικού ιστού πολλαπλασιάζονται. Η κατάσταση επιδεινώνεται από την έλλειψη έργων υποδομής και θεσμών στήριξης της παραγωγής. Η ευρωπαϊκή πολιτική τόσα χρόνια έχει συμβάλει στο ξεκλήρισμα των αγροτών και σήμερα, παρά τη διεθνή οικονομική κρίση, επιμένει νεοφιλελεύθερα στο ξεπούλημα της παραδοσιακής παραγωγής (ελαιολάδου, κρασιού, σταφυλιών, σταφίδας, υπαίθριων και πρώιμων κηπευτικών, εσπεριδοειδών κ.α.). Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ επέμειναν σταθερά στην αδιέξοδη και αντιλαϊκή επιλογή της εγκατάλειψης των αγροτών παρά τις περί του αντιθέτου επικοινωνιακές κορώνες του εκάστοτε Υπουργού.

Ο αγροτικός κόσμος σήμερα αντιλαμβάνεται περισσότερο από
ποτέ ότι δεν μπορεί να εμπιστευτεί εκείνους που πανηγύριζαν όταν αποφασιζόταν η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) στην Ε.Ε, εκείνους που είχαν συμμετοχή στη λήψη αντιαγροτικών μέτρων και αποφάσεων, εκείνους που εκδηλώνουν την αγωνιστικότητά τους επιλεκτικά στη βάση ποιό από τα κόμματα του δικομματισμού βρίσκεται στην κυβέρνηση και συμμετέχει στις κινητοποιήσεις για χάρη εκλογικών εντυπώσεων, εκείνους που χαρίζουν 28 δις ευρώ στους τραπεζίτες και δεν δίνουν φράγκο για την στήριξη του αγροτικού εισοδήματος.

Οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των αγροτών μπορούν και πρέπει να
ακυρώσουν την αντιαγροτική κυβερνητική πολιτική, μπορούν και πρέπει να επηρεάσουν τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορούν και πρέπει να σαρώσουν κάθε προσπάθεια υποταγής ή και εκφυλισμού τους στο βωμό των οποιοδήποτε κομματικών σκοπιμοτήτων ή προσωπικών συμφερόντων, μπορούν και πρέπει να μαζικοποιηθούν περισσότερο, να ενώσουν όλους τους αγρότες, να νικήσουν!

Οφείλουμε να στηρίξουμε αιτήματα για το σωστό προσανατολισμό του αγροτικού κινήματος:
  • Άμεση στήριξη του αγροτικού εισοδήματος με γενναία επιδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό . Εφόσον βρέθηκαν 28 δις για τις τράπεζες μπορούν να βρεθούν και για εμάς.
  • Άμεσα μέτρα για την μείωση του κόστους παραγωγής
  • Να μην εφαρμοστεί η ΚΑΠ στη χώρα μας. Κατάργηση όλων των ρυθμίσεων για την εμπορεία και νοθεία των παραδοσιακών προϊόντων.
  • Πλήρης απαγόρευση των ελληνοποιήσεων εισαγόμενων προϊόντων αμφιβόλου ποιότητας Άμεση προώθηση έργων υποδομής για άρδευση, πιστοποίηση, παραγωγή εγχώριων λιπασμάτων
  • Στήριξη των συνεταιρισμών λαϊκής βάσης και οργανωμένη προώθηση των προϊόντων με έλεγχο του κόστους μεταφοράς.
  • Άμεση κάλυψη της απώλειας του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών ώστε να φτάσει στην τιμή των 3 € ανά κιλό. Η ενίσχυση απευθείας στους παραγωγούς και όχι μέσω των ΕΑΣ.
  • Ειδικά μέτρα ανακούφισης από τα χρέη των αγροτών και κτηνοτρόφων.
  • Αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ από 7% στο 15%.
  • Συνέχιση των επιδοτήσεων και μετά το 2013.
  • Απλοποίηση των διαδικασιών επιδότησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: